2021-07-21 07:03:42• hírek • közlemény

A 20. Partiumi Magyar Napok keretében kerül sor a Szent István Kör történelmi előadássorozatára

A 20. Partiumi Magyar Napok keretében ezúttal is megtartja hagyományos történelmi előadássorozatát a Szent István Kör. Az idei alkalom ugyanakkor jubileumi esemény lesz a Kör számára, hiszen éppen harminc évvel ezelőtt, 1991. augusztus 20-án tartotta első előadását, amellyel elindult tevékenysége. Az eltelt három évtized alatt az előadások sorozata foglalkozott nemzetünk történelmének sorsfordító eseményeivel és nagy személyiségeivel, valamint Szatmár helytörténetének elhanyagolt kérdéseivel. 

Az idei PMN keretében a jubiláló Szent István Kör két eseményt is szervez. Augusztus 18-án, 17 órától a Vécsey Házban (Művészeti Múzeum) dr. Németh Péter régész, történész, a nyíregyházi Jósa András Múzeum ny. főigazgatója tart előadást Szatmár vármegye az Árpádok korában címmel. A 10–11. században a magyarság csak Szatmár megye nyugati részét és a folyók torkolat vidékét szállta meg (a Szamos és az Ér folyókig), ettől keletre a megye viszonylag gyéren lakott. Ezt látszanak bizonyítani a régészeti leletek hiánya a megye központi és keleti részén, valamint a helynevek tanúsága, mely egy észak-dél irányú gyepű (határrendszer) kialakulásáról tudósítanak. A Szamos hátságának és völgyének betelepítésére alighanem csak a 11. században került sor, hogy aztán a 12. századtól kezdve meginduljon az erdőségek benépesítése, előbb az Erdőd környéki dombságon és a Szamos völgyének keleti részén. A folyamat csak a 15. században zárul le az Avas vidékének betelepítésével. A számos izgalmas kérdést felvető áttekintés élményszerűen mutatja be megyénk korai történetét.


Augusztus 20-án, 17 órától ugyancsak a Vécsey Házban kerül sor a Szatmári béke 310. évfordulójára szervezett rendezvényre, amelynek keretében a témában rendezett vándorkiállítást nyit meg Bene János történész, a nyíregyházi Jósa András Múzeum ny. főigazgatója.


A kiállítás megtekintése után a Szatmári béke c. dokumentumfilm (50 perc, 2021) bemutatójára kerül sor. A film 20 diák szemén keresztül mutatja be az 1711-es Szatmári béke eseményeit és hatását a jelenünkre. Egy történelmileg hiteles gerincre épülve, különböző korosztályokat megszólítva járja körbe a témát. A filmet a Sapientia EMTE Kolozsvári Karán működő Filmművészet, Fotóművészet, Média szak másodéves hallgatói készítették (vezető tanár: Balogh Zsolt), Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa, a Communitas Alapítvány és az Identitás Alapítvány támogatásával.


A szervezők minden érdeklődőt nagy szeretettel hívnak és várnak a jubileumi eseménysorozatra.

Támogatók: Interetnikus Kapcsolatok Osztálya, Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt, Nemzeti Együttműködési Alap, Nemzeti Kulturális Alap, Communitas Alapítvány, Emberi Erőforrások Minisztériuma, Agrárminisztérium, G.M. Zamfirescu Művelődési Központ, Szatmár Megyei Tanács.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: